Основні різновиди плінтуса для підлоги.

 Найважливішим з етапів ремонтних робіт уважається установка плінтусів. Без них не можливо представити повноцінні ремонт. Адже плінтус підлоговий не тільки декоративний елемент. Необхідність його монтажу пов'язана з технологічними особливостями укладання підлогового покриття, яке передбачить наявність щілин і зазорів у стіни.

Останнім часом багато намагаються плінтус купити із ще однієї практичною метою: у роль короба для електропроводки й інших кабелів. Виробники врахували цю особливість і зробили в плінтусах спеціальні системи для зручності установки й ремонту проводки.

Але багато хто з них мають принципові відмінності друг від друга по конструкції, декоративним можливостям і способам монтажу. Та й матеріалів, з яких їх виготовляють, чимало. Дерево, пластик (ПВХ) і МДФ найпоширеніші серед них.

Різновиди й особливості монтажу дерев'яних плінтусів

Дерев'яні плінтуси мають кілька варіантів реалізації. У першу чергу їх варто розділити на вироби з масиву коштовних порід і зі звичайної деревини. Є ще варіант шпонованих плінтусів, коли до порівняно недорогих порід деревини кріпиться шпона коштовних порід, що дозволяє створити враження цілісності виробу.

На такий плінтус ціна значно нижче, чим на виріб, виготовлене з масиву коштовної породи: бука, вільхи, дуба й т.п.

Використання такого плінтуса доцільно разом з дерев'яною підлогою або покриттям: паркетом, паркетною дошкою, масивною половою дошкою.

Безсумнівним плюсом такої обробки вважається її натуральність і екологічність. Експлуатаційні характеристики в дерев'яних плінтусів мають високі показники, а можливість вибору в тон до підлогового покриттю робить їхнім ідеальним способом декорування приміщення.

До недоліків дерев'яного плінтуса для підлоги слід віднести його високу вартість. Тому використовувати його вигідно тільки в комбінації з дерев'яною підлогою. Монтаж також вимагає високих професійних навичок, щоб ідеально підігнати місця стиків двох плінтусів.

Установлюють дерев'яний плінтус декількома способами:

1. За допомогою клею можна монтувати дерев'яний плінтус на ідеально рівні стіни. При цьому практично не відбувається механічного ушкодження полотна плінтуса. Для цих цілей використовують звичайні рідкі цвяхи або інший міцний монтажний клей.

2. За допомогою шурупів і дюбелів можна більш надійно здійснити установку плінтуса. Але цей спосіб значно трудомісткий у порівнянні з попереднім. Для початку через кожні 50 см у плінтусі робляться отвори з потайний вилученням для головки шурупа. Після монтажу ці отвори шпаклюються в тон з кольором плінтуса.

3. Кліпси вважаються найсучаснішим способом кріплення дерев'яних плінтусів. Вони не тільки надійно тримають обробку, але й не травмують саме тіло плінтуса. До того ж, при цьому способі легше всього сховати проводку між стіною й плінтусом.

Особливості вибору й кріплення пластикового (ПВХ) плінтуса

Цей вид плінтусів має чимало переваг у порівнянні з дерев'яними. Він не тільки має невисоку вартість, але й виконує значно більше функцій. По-перше, установка плінтуса не вимагає ідеального припасування поверхні стіни й підлоги. Виріб достатній гнучке, щоб сховати незначні огріхи. По-друге, він має високий рівень стійкості до будь-яких зовнішніх впливів: сонячне світло, комахи, перепади вологості й температури. По-третє, ПВХ плінтус не вимагає особливого відходу.

Є моделі з гумовою окантовкою, яка дозволяє виробу щільно прилягати до поверхні стіни й підлоги. Це досить зручно в комбінації з керамічною плиткою.

Монтаж плінтуса легко здійснимо за рахунок його гнучкості й наявності спеціальних декоративних елементів, які приховують місця стиків. Є кілька способів установки цього виробу:

1. За допомогою кліпс. Монтажні кліпси за допомогою дюбелів установлюються на стіну, після чого до них кріпиться полотно плінтуса. Між ним і стіною легко сховати невелика кількість проводів.

2. За допомогою дюбелів. Конструкція пластикового плінтуса передбачить наявність короба, у якому пророблені отвори для кріплення шурупів. У цей короб також можна укласти й комунікаційні кабелю. Усе це зверху закривається спеціальною планкою, яка практично не помітна на поверхні виробу.

До цього виду плінтусів ставляться й так називаються монтажні короби, у яких можна сховати велика кількість проводки.

Цікавим варіантом буде плінтус під ковролін або лінолеум, де замість декоративної планки встановлюється смужка підлогового покриття. Кріпиться він також дюбелями.

Спеціальний МДФ плінтус

Цей виріб частий прив'язується до конкретної колекції ламінату й служить ідеальним йому доповненням. Експлуатаційні характеристики й догляд за ним такий же, як і за ламінованим підлогою. Зовні нічим не відрізняється від підлогового покриття такий плінтус. Фото каталоги компаній доводять це.

Способів монтажу такого плінтуса 2. По-перше, це вже відомі кліпси, на які навішується виріб. По-друге, спеціальна пластина з вертикальним кріпленням, яка монтується по периметру приміщення. На неї зверху одягається тіло плінтуса. В обох випадках передбачена можливість установки біля стіни кабелів.

Критерії вибору плінтусів

Для дорогого дерев'яного підлогового покриття варто витратити більше грошей і купити такі ж плінтуси. Інакше може створитися враження, що у вас не вистачило грошей для завершення ремонту.

Для інших варіантів покриття можна вибирати довільні плінтуси. Тут ви можете враховувати будь-які критерії: колір, розмір, фактуру, місце установки, як кріпити плінтус. Завдяки багатству вибору завжди є можливість реалізувати самі сміливі дизайнерські проекти, у яких гармонійно з'єднані на перший погляд не сполучаються декоративні елементи декору й обробки.

Відгуки по статті
Середній рейтинг: 5  Всього відгуків: 1
5

07.01.2018
GoldenTabs
Створення інтернет магазину і технічна підтримка — Etechs. © 2014—2024 АльфаДекор. Використання матеріалів цього сайту можливо тільки з посиланням на джерело.Карта сайта